close
Wonen projectmatig

Wonen aan de stadssingel van De Tippe

Het project voor bouwvlak Y2 in het nieuwbouwplan De Tippe is een zorgvuldig ontworpen stedelijk woonblok dat zich aan de rand van het radialengrid bevindt. Het plan, ontwikkeld voor Dura Vermeer, omvat 28 woningen en is omsloten door een stadssingel met water en Het Tippepad. Deze unieke locatie en omgevingskenmerken hebben op diverse manieren invloed gehad op het ontwerp.

 

“Hoekwoningen aan de stadssingel zijn voorzien van subtiele accenten die in andere blokken terugkomen, wat bijdraagt aan de eenheid en samenhang van het geheel.”

Stedelijk woonblok

 

Het ensemble bestaat uit vijf volumes met vier verschillende woningtypes. Vanaf de buitenzijde van het blok voelt het als één geheel. Door enkele strategische openingen in het blok ontstaat een lange zichtlijn vanaf de stadssingel, waardoor het groen naar binnen wordt gehaald en de kwaliteit van het binnengebied wordt verhoogd. De afwijkende plint verbindt de volumes als één samenhangend geheel. De tuinmuren aan de buitenzijde zijn daarmee onderdeel van het ontwerp en worden net als de gevels gemetseld.

Hoekwoningen aan de stadssingel zijn voorzien van subtiele accenten die in andere blokken terugkomen, wat bijdraagt aan de eenheid en samenhang van het geheel.

Architectuur

 

Het ontwerp voorziet in drie verdiepingen hoge volumes met verticale openingen, wat bijdraagt aan een statige uitstraling. Diepe insnedes onderbreken de verhoogde dakrand, terwijl de plint de vijf volumes verenigt. Herkenbaarheid binnen het blok wordt gecreëerd door accenten rond grote openingen richting het groen, waarbij iedere volume een unieke benadering kent. Sommige woningen hebben een afwijkende gevelindeling om belangrijke hoeken te markeren en het blok te onderbreken. Dit wordt versterkt door bijzondere metselwerkaccenten. De woningen aan de stadssingel zijn ontworpen met een pergola aan de waterzijde. De zijgevels aan de buitenzijde van het bouwblok en richting de groene tussenzone krijgen extra aandacht. Middels een bijzonder metselwerkaccent: verticale uitstekende penanten vanaf de dakrand, vormt zich als een soort kroon op de beëindiging van de blokken.

 

“In het plan is veel aandacht voor natuurinclusiviteit. Het binnengebied bestaat uit groenstroken met bomen, struiken en een slingerpad, afgewisseld met parkeerplaatsen die zoveel mogelijk in het groen zijn geïntegreerd door middel van halfverharding.”

Situatietekening

Binnenstraat met groen karakter en ruimte voor ontmoeting

Het binnenterrein is primair bedoeld voor parkeren, maar is zo ontworpen dat dit op de achtergrond lijkt te verdwijnen. Door het parkeren zoveel mogelijk op eigen terrein te ontwerpen, ontstaan er grotere tuinen en meer ruimte voor groen in het openbare binnengebied. In het plan is veel aandacht voor natuurinclusiviteit. Het binnengebied bestaat uit groenstroken met bomen, struiken en een slingerpad, afgewisseld met parkeerplaatsen die zoveel mogelijk in het groen zijn geïntegreerd door middel van halfverharding. De erfafscheidingen bestaan uit hoge wintergroene begroeiing, wat ruimte biedt aan diverse diersoorten zoals struikbroeders, mezen, bijen en vlinders. Nestkasten voor huismussen zijn voorzien aan de achtergevels op het noorden en oosten.

Samen met de groene en waterrijke stadssingel en de extra ontworpen groenzone die het binnengebied hiermee verbindt, wordt een leefomgeving gecreëerd die ruimte biedt aan zowel mens als dier. Dit ontwerp streeft naar een balans tussen stedelijk wonen en natuur, en bevordert laagdrempelige ontmoetingen in een open en groene setting.

Programma:
28 grondgebonden woningen

Status:
In ontwikkeling

Artist impressions:
Dura Vermeer Bouw Hengelo

Wilfret Schutte Wilfret Schutte 038-332 62 86 wilfret.schutte@khva.nl Stel je vraag
Deel project